Tv-program om växter

Genom att titta på olika tv-program som handlar om växter, trädgårdsskötsel och odlinstips kan du hitta ny information och bli inspirerad. Aktuella tv-program om växter och odling är till exempel det engelska Gardener´s world eller Året i trädgården som är det svenska namnet, Trädgårdstider med Pernilla Månson Colt och Trädgårdstoppen. Alla dessa program utgår från olika grepp när de inspirerar till ett grönare liv. Därför hittar du också olika typer av tips och inspiration i programmen. Du som vill se mängder med trädgårdar från utlandet väljer med fördel Around the world in 80 gardens.

Tv-program om trädgårdar, växter och odling

Tv-program för en bred publik

Den som vill ha ett trevligt trädgårds tv-program som ger odlingstips för hela året kan välja att titta på Trädgårdstider. Programmet leds av Pernill Månsson Colt och till sin hjälp har hon kocken Tareq Taylor och trädgårdsmästaren John Taylor. Trädgårdsprogrammet går i säsong med årstiderna och du som tittare får många relevanta odlingstips som du kan verkställa på en gång. Tareq Taylor lagar smarriga recepter och använder sig alltid av ingredienser som de har odlat i programmet. Recepter finns på svt.se.

Året i trädgården är ett klassiskt tv-program från England. Här i Sverige har både svt och tv4 sänt denna långlivade BBC-produktion. Första avsnittet sändes redan 1968 och genom åren har de kunniga experterna frikostigt delat med sig av sina bästa tips för både små och stora trädgårdar. Programmet har även en egen Facebook sida som ofta uppdateras med vackra bilder. Om du gillar sidan kan du själv vara med och dela med dig av dina vackra växter. Observera att sidan är på engelska.

De vackraste trädgårdarna

Vissa människor verkar födas med gröna fingrar, andra får kämpa för att hålla liv i växterna. Genom att titta på ett tv-program kan du få många värdefulla tips oavsett om du endast har en lite balkong att odla på eller är berikad med en stor trädgård. I TV8 har programmet Trädgårdstoppen sänts. Programledaren Peter Englander reste runt över hela Sverige med målet att hitta landets vackraste trädgård. Englander är en välkänd profil i trakten kring Simrishamn där han i många år har drivit en handelsträdgård.

Om du vill se mer av trädgårdar från hela världen lämpar sig programmet Around the world in 80 gardens extra bra. I detta tv-program tar programledaren Monty Don med dig på en resa till 80 av världens mest välkända och prisade trädgårdar. Även detta program är en BBC-produktion och samtliga tio delar ligger ute på Youtube. Några av de länder som förärades ett besök var exempelvis Mexico, Nya Zeeland, Indien och Norge. Eftersom trädgårdarna låg så utspridda i världen kommer du som tittare att få en närmare inblick i hur odlande går till i både kalla och varma klimat.

Att utnyttja sina tillgångar

Många tv-program om växter och odling handlar om att utnyttja den yta och de förutsättningar som du har. Du lär dig exempelvis hur du odlar i säsong, när det är dags att skörda och hur du bäst utnyttjar din balkong för odling. För även om du inte har en stor trädgård har du alla möjligheter att odla. Programledarna tipsar i nästan varje program om blommor och växter som är utmärkta att odla i stan på balkongen. Se inte begränsningarna, utan försök att istället se möjligheterna till ett grönare liv.