Sveriges vackraste trädgård

Vilken är egentligen Sveriges vackraste trädgård? Det är en fråga som kan ha väldigt många olika svar beroende på vem det är man frågar. De flesta har nämligen, oavsett om de är experter eller inte, olika preferenser som de bedömer estetik utifrån. Med andra ord kan man säga att det som ses som en optimal trädgård i någons ögon, kanske inte gör det för någon annan. I den här texten ska vi ta en titt på några av de som anses vara de finaste trädgårdarna i Sverige. Följ med och se om du håller med.

Trädgård och natur i Sverige

Trädgård för kungar

En av de mest välbesökta trädgårdarna i hela Sverige är Sollidens slottspark som ligger på Öland. Denna trädgård är som mest populär under de varmaste sommarveckorna. Då är det många turister och andra som vill njuta av de vackra landskapen som besöker trädgården. Slottsparken ligger utanför Borgholm och anlades av drottning Victoria redan förra sekelskiftet. Här befinner man sig bara några stenkast från kungafamiljens sommarställe. Den vackra parken är uppdelad i de olika delarna: engelska parken, holländska trädgården och den italienska trädgården. Alla delar har sin alldeles egna speciella karaktär.

Håller man till i huvudstaden finns även där en rad fina alternativ om du vill besöka vackra trädgårdar och parker. För den som vill blanda lite kunglig historia med vetenskap och växtlära så är Bergianska trädgården i Stockholm ett riktigt bra alternativ. Denna trädgård ligger nära Stockholms universitet, vid Frescati, och har funnits ända sedan 1885. Här finns över 9 000 växtarter och den enorma trädgården står öppen för allmänheten året om förutom under de mest kalla dagarna på vintern.

Rosendal och Uppsala är alltid i topp

Det går knappast att nämna eller ranka olika trädgårdar i Sverige utan att även nämna Rosendals slottsträdgård som finns i utkanten av Stockholm. Denna fantastiska trädgård ligger mitt i nationalstadsparken på Djurgården och har funnit här ända sedan 1860-talet. Här kan man välja att gå runt och njuta av skönheten eller äta en riktigt bra lunch på någon av serveringarna. Det är alltid gratis att gå in här och parken har i princip öppet året runt, med olika teman för de olika årstiderna.

Några mil norr om Stockholm, i den berömda universitetsstaden Uppsala, hittar vi Uppsala Linneanska trädgårdar. Detta är inte bara en trädgård utan flera olika trädgårdar vilka har funnits sedan mitten av 1600-talet. Dessa trädgårdar består av botaniska samlingar från Carl von Linnés storhetstid. Här blandas vetenskap med otroliga vyer och fina innergårdar. Parken är k-märkt, därför vårdas den med stor ömhet. För att få spendera dagen här måste man betala en mindre avgift. Det är det dock väl värt då miljön är fantastisk.

Mycket att välja på

Som ni säkert har märkt är det svårt att välja ut en solklar vinnare när man ska kora Sveriges finaste trädgård. Det finns med all säkerhet människor som förespråkar någon annan än de fyra som vi har nämnt här ovan. Å andra sidan är det en av de fina sakerna med växter och natur: det går att vara helt subjektiv och att ha sin egen åsikt om vad som är en riktigt vacker omgivning. Om du har tid rekommenderar vi dig att utforska någon av de trädgårdar som vi har nämnt i texten.