Berömda parker i Sverige

Runt om i Sverige vimlar det av vackra parker. Många av parkerna går att besöka året runt men det är från tidig vår till sen höst som deras prakt är som störst. Då sprakar parkerna av blommor och annan växtlighet. Parkerna har oftast en stil som beror på vilket århundrade de anlades. Under 1700-talet var många trädgårdsanläggare inspirerade av England och det blev därför på modet att anlägga så kallade engelska parker. Dessa var lummiga och fulla av vindlande stigar och stod i stor kontrast till det förra idealet som var barockträdgården. En berömd engelsk park är Hagaparken.

Parker som Sofiero är vackra och populära utflyktsmål

Parker i engelsk stil

Hagaparken i Solna utanför Stockholm är en mycket berömd park. Parken anlades efter önskemål av den dåvarande kungen Gustav III och den kallas därför även för Gustavianska parken. Under 1700-talet var upplysningstidens ideal rådande och folket längtade tillbaka till naturen. Fram till mitten av 1700-talet var det på modet med parker i barock stil. Dessa var mycket exakta med formklippta häckar och spikraka gångar. Den engelska stilen, som för övrigt infördes till Sverige av Fredrik Magnus Piper, skulle tillåta växtligheten att breda ut sig. Det skulle vara lummigt och frodigt utan raka gångar.

Piper arbetade som trädgårdsarkitekt för Gustav III och det var han som ritade Hagaparken. I dag finns flera paviljonger och tempelliknande byggnader i parken, som Kinesiska paviljongen och Turkiska kiosken. Andra exempel på parker i samma stil är engelska parken vid Drottningholms slott och parken vid Strömsholms slott. Orten Strömsholm ligger ett par mil från Västerås och det ståtliga gula slottet omgärdas av en lummig och vacker park. Slottet och parken är idag ett statligt museum men det fungerar även som en internatskola för hästintresserade. Varje år anordnas en hästtävling i parken.

Från söder till norr

Parker finns över hela Sverige och ett landskap som ståtar med några riktigt välkända är Skåne. Här ligger vackra Sofiero som anlades 1864. Parken är särskilt berömd för sina 10 000 rhododendron-buskar. Att åka hit på försommaren när hela parken exploderar i färg är en fantastisk upplevelse. Parken tar inträde men alla under 18 år får gå in gratis. En annan berömd park i Skåne är Norrvikens trädgårdar. Anläggningen grundades i början av 1900-talet och i denna 14 hektar stora park anordnas guidade visningar hela sommarsäsongen.

En park som har utsetts till Sveriges vackraste är Wij trädgårdar i Ockelbo. Wij är en ekologisk parkanläggning som håller öppet från tidig sommar till tidig höst. Parken består av sju olika trädgårdar, bland annat Rosträdgården, Skuggträdgården och barnens trädgård. På området hittar du även restaurang, café, butiker samt övernattningsmöjligheter. Självklart finns det även parker längre norrut i landet. Inte minst de stora och vackra nationalparkerna Sarek och Abisko. En nordlig park som är anlagd är Villa Fraxinus i Nordanå vid Höga kusten. Parken ägs och drivs av två privatpersoner.

Parker för alla smaker

Vi har många parker i Sverige med många åtskilliga stilar. Stilen beror inte enbart på när de byggdes, utan också på vilken publik som de är anlagda för att attrahera. Många av parkerna anlades från början åt kungar. Parkanläggningarna var ganska strikta och inte öppna för allmänheten. Under 1700-talet blåste det nya vindar och det byggdes lummiga trädgårdar som öppnades upp även för allmänheten. Av Sveriges nyare parkanläggningar är ett exempel Wij trädgårdar, där barnen har tillägnats en egen del. Något som vore otänkbart i en strikt 1600-tals-park.